Vergeven doe je voor jezelf, niet voor een ander

Als echtscheidingsadvocaat en mediator heb ik dagelijks te maken met mensen die een conflict hebben. Het is opmerkelijk hoe verschillend mensen met conflicten omgaan. Waar het ene echtpaar in mediation de gevolgen van de echtscheiding binnen afzienbare tijd met elkaar kan regelen, procedeert het andere echtpaar vele jaren met elkaar. Uiteraard is de ene zaak de andere zaak niet, maar ook complexe scheidingen kunnen vaak met de juiste hulp binnen afzienbare tijd worden opgelost.

Onlangs heb ik een zeer boeiende studiedag gehad welke werd georganiseerd door de Vereniging voor Collaboratieve Professionals (VvCP). Mevrouw Eileen Barker heeft ons laten kennismaken met “Forgiveness: the ultimate tool of conflict resolution.” Tijdens deze dag werd duidelijk wat een enorm krachtig middel vergeving is en op welke manier je dit kunt gebruiken.

Voorop staat dat je vergeven niet doet voor een ander, maar vergeven doe je voor jezelf. Het moge duidelijk zijn dat het vasthouden van wrok en boosheid veel negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Wanneer je kunt vergeven, komt dit de algehele gezondheid ten goede.

Er zijn twee soorten vergeving. In de eerste plaats heb je de eenzijdige vergeving. Het bijzondere hiervan is dat één partij dit kan doen, zonder dat er iets vereist is van de andere partij. Degene die gekwetst is, heeft de macht om te vergeven als zij/hij daar zelf voor kiest. Het mooie van eenzijdige vergeving is dat het altijd mogelijk is. Bij de tweede manier van vergeving zijn twee mensen betrokken. Er wordt een excuus gemaakt. Vergeving is alleen mogelijk als degene die schade heeft toegebracht op een goede manier zijn/ haar excuses maakt. Deze manier van vergeving is niet altijd beschikbaar, immers degene die de schade heeft veroorzaakt heeft de macht in handen.

Het proces van vergeving bestaat uit de volgende elementen. Er is een verhaal waarin je het slachtoffer bent, die een ander de schuld geeft en die het persoonlijk opvat. Vervolgens worden de emoties gevoeld en verwerkt. Daarna moet je jezelf vergeven, wat vaak de moeilijkste stap is. Tenslotte moet je een nieuw verhaal schrijven, het gaat erom dat je het verhaal bekijkt uit een ander perspectief. Dus je ziet jezelf niet als slachtoffer maar als de held.

Kortom: bij conflicten is het zeer de moeite waard om te kijken of je in staat bent om te vergeven. De voordelen van vergeving zijn groot en het is altijd beschikbaar.

Contactpersoon