Transitievergoeding ‘sluipmoordenaar’ achter NOW-regeling?

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) biedt ondernemers met omzetverlies ademruimte, door de personeelskosten tijdelijk deels te vergoeden. Op deze wijze probeert de overheid een massaontslag te voorkomen. Voor de korte termijn een goede oplossing. Maar, voor de langere termijn kleeft er een groot gevaar aan deze regeling.

De NOW-regeling biedt financiële ondersteuning, maar geen volledige dekking. Het tekort dient het bedrijf zelf aan te vullen. Daarnaast hebben bedrijven ook andere kosten die doorlopen. Omdat veel bedrijven door de coronamaatregelen te weinig omzet maken, dienen ze daarvoor hun eigen vermogen aan te spreken.

De vraag is of bedrijven voldoende vermogen hebben om de tekorten gedurende de hele coronacrisis op te vangen. Indien dat het geval is, pakt de NOW-regeling goed uit. Indien dat niet het geval is, zal het bedrijf alsnog over moeten gaan tot ontslag en dus ook het betalen van een transitievergoeding (ontslagvergoeding). Daar moet het bedrijf op dat moment dan nog wel voldoende vermogen voor hebben. Is dat niet het geval, dreigt een faillissement!

De NOW-regeling is derhalve een oplossing, maar niet altijd dé oplossing. Zeker niet nu het er naar uitziet dat de coronacrisis nog wel even zal aanhouden. Dat geldt helemaal voor de bedrijven in sectoren die zich naar hun aard minder makkelijk, of niet, laten aanpassen aan de ‘1,5 meter afstand’ regel. Zeker die bedrijven moeten bij het aanvragen van de NOW-regeling ook de andere oplossingen, zoals ontslag, meenemen in hun afwegingen.

Ook de overheid zal naar dit probleem moeten kijken. Anders kan de transitievergoeding nog wel eens de sluipmoordenaar achter de NOW-regeling worden.  

UPDATE:
Vandaag heeft BNR Nieuwsradio deze blog overgenomen als nieuwsbericht.

Contactpersoon