Meer bedrijven te koop
“Steeds meer ondernemers zetten hun bedrijf te koop”, aldus BNR-nieuws vandaag. Volgens overnameplatform Brookz is het aantal bedrijven in de etalage de afgelopen periode met 31% gestegen, aldus het bericht.
Overweegt u om een bedrijf te kopen of te verkopen, dan zijn wij u graag van dienst. Jaarlijks adviseren wij een groot aantal ondernemers bij de aan- of verkoop van een bedrijf. Wij kunnen u hierbij full-service van dienst zijn. Het juridische deel nemen wij zelf voor onze rekening en voor de overige onderdelen werken wij samen met diverse ervaren partners binnen ons netwerk. Vooruitlopend daarop hebben wij enkele belangrijke tips voor u.
Waar moet u aan denken als u uw bedrijf wilt verkopen?
– Van belang is dat u uw bedrijf eerst verkoop klaar maakt, voordat u het ‘in de etalage zet’. Juridisch, administratief, financieel, commercieel, etc. moet alles zo goed als mogelijk op orde zijn. Hoe beter u deze zaken voor elkaar heeft, hoe meer gegadigden en hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs.
– Zodra er gegadigden zijn, dient u hen eerst een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) te laten tekenen, alvorens hen informatie te verschaffen. Daarmee maakt u hen duidelijk dat ze de informatie die ze van u ontvangen, strikt vertrouwelijk moeten behandelen. Een geheimhoudingsovereenkomst is echter nooit 100% waterdicht. Om die reden adviseren wij echt gevoelige informatie bijvoorbeeld de omzet per klant, alsnog te anonimiseren. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door wel een klantenlijst te geven met per klant de omzet over de afgelopen jaren, maar de namen van klanten te vervangen door klantnummers en pas de bijbehorende klantnamen te geven als de deal helemaal rond is. Zo loopt u niet het risico dat een koper die afhaakt wel uw gehele klantenportefeuille kent.
– Geïnteresseerde gegadigden zullen een bod doen, waarna u het meest interessante bod uitkiest. Doorgaans is dit bod aan allerlei voorwaarden verbonden zoals bijvoorbeeld de uitkomst van het due dilligence onderzoek (een volledig onderzoek naar het reilen en zeilen binnen de onderneming), een financieringsvoorbehoud, etc. Daarom is het verstandig om met deze partij direct na acceptatie van het bod een intentieovereenkomst (MOU) te sluiten. Hierin kunt u het vervolgtraject goed vastleggen, zodat u achteraf niet wordt verrast.
Waar moet u aan denken als u een bedrijf wilt kopen?
– De belangrijkste tip is om geen ‘kat in de zak’ te kopen. Natuurlijk kunt u zich hiertegen via garanties in de koopovereenkomst (deels) indekken, echter daar gaan doorgaans weer hele juridische discussies mee gepaard, plus de verkoper moet dan wel (voldoende) verhaal bieden. Doe daarom altijd grondig onderzoek.
– Controleer voordat u een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) ondertekent, of u hierdoor in de toekomst niet teveel beperkt wordt. Helemaal wanneer u reeds betrokken bent bij concurrerende activiteiten.
– Zorg dat uw bieding altijd is voorzien van de nodige voorbehouden. Denk daarbij aan een voorbehoud voor de uitkomst van het due dilligence onderzoek, een financieringsvoorbehoud, de nader overeen te komen garanties, etc.
Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar u aan moet denken, maar daarvoor kunt u ook contact met ons opnemen, dan denken wij daar voor u aan. Wij zijn u graag van dienst!
Contactpersonen