Kop koffie in gezicht collega geen reden ontslag op staande voet

De kantonrechter te Haarlem heeft ondanks geoordeeld dat een werknemer die de inhoud een kop koffie bij een collega in het gezicht gooide niet op staande voet mocht worden ontslagen. Ontslag op staande voet is enkel toegestaan indien door toedoen van een werknemer van de werkgever niet meer kan worden verwacht dat zij deze werknemer nog langer in dienst houdt. In de jurisprudentie worden hieraan strenge eisen gesteld, zo blijkt wel weer uit deze zaak.
 
De werknemer (een fel tegenstander van roken) gaf als reden op dat hij dit deed omdat de collega weigerde de buitendeur te sluiten waardoor het rook van  buiten rokende collega’s naar binnen kwam gewaaid, dit terwijl er ook voor het pand niet gerookt mocht worden. De werkgever erkende dit, maar gaf aan dat het gedrag van de werknemer wel vaker te wensen over liet en dat dit de druppel was.
 
De kantonrechter oordeelde dat uit het personeelsdossier niet voldoende bleek dat het gedrag van de werknemer vaker te wensen over liet. Er zat maar 1 waarschuwing in en die dateerde van 2010. Bovendien, als er al meerdere waarschuwingen zouden zijn geweest, dan blijkt uit het personeelsdossier niet voldoende dat de werknemer begeleid is in de aanpassing van zijn gedrag. Verder vond de kantonrechter het enkel gooien van de inhoud van de kop koffie onder deze omstandigheden en gelet op de persoonlijke situatie van de werknemer onvoldoende redenen voor een ontslag op staande voet.
 
De werkgever zal dit waarschijnlijk niet eenvoudig begrijpen, maar juridisch moet hij het er wel mee doen. In deze zaak heeft overigens vrijwel zeker meegespeeld dat de werkgever een zeer groot bedrijf was. Bovendien moet men zich realiseren dat een andere kantonrechter hier zomaar anders over had kunnen denken.
 
De moraal van dit verhaal: wilt u een werknemer (op staande voet) ontslaan, zorg voor een uitgebreid schriftelijk dossier. Onze huisadvocaten kunnen u hierbij helpen.