Bijna 150.000 relaties op de werkvloer!
296.000 stellen hebben een relatie met een collega. Dat betekent dat er bijna 150.000 stellen zijn die bij hetzelfde bedrijf werken. Wat als het tot een scheiding komt?
Dat kan vervelende situaties opleveren. De meeste stellen in en na een scheiding, wensen zo min mogelijk met elkaar geconfronteerd te worden. Wanneer je elkaar dan op de werkvloer tegenkomt, kan dat spanning opleveren. Wanneer er ook nog kinderen in het spel zijn, waarover contact noodzakelijk is, kan het voorkomen dat je -ondanks de scheiding- toch nog dagelijks met elkaar moet communiceren.
Indien de stellen in loondienst zijn, kan het probleem wellicht eenvoudig worden opgelost, door elders te solliciteren of door om overplaatsing naar een andere afdeling te vragen.
Het gebeurt echter ook regelmatig dat de directeur groot aandeelhouder (DGA) van een bedrijf zijn vrouw in dienst heeft genomen. Een scheiding is dan geen reden om “zo maar” het dienstverband te beeindigen. Op dit dienstverband is immers ook gewoon de arbeidsrechtelijke wetgeving van toepassing. Dat betekent dat er pas opgezegd kan worden na een vergunning van het UWV, of dat de kantonrechter de ontbinding moet uitspreken. Daarbij geldt het risico van een ontslagvergoeding. Een complicerende factor is dat in veel gevallen voor de vrouw van de DGA geen premies worden afgedragen, waardoor zij geen recht heeft op een WW-uitkering.
In het geval van een scheiding, lopen de belangen van de echtgenoten en de belangen van het bedrijf door elkaar heen. Zowel het huwelijk als het dienstverband dient op een goede manier beeindigd te worden om problemen in de toekomst te voorkomen.
Bij Van As advocaten werken gespecialiseerde familierechtadvocaten en arbeidsadvocaten die in dergelijke gevallen nauw met elkaar samenwerken. Voor advies over deze kwestie kunt u vrijblijvend gebruik maken van ons gratis inloopspreekuur op donderdagavond van 17.00 uur tot 18.00 uur.
mr. Martine Gruiters, gespecialiseerd familierechtadvocaat bij Van As advocaten te Nieuwegein