Wel of geen rechtsbijstandsverzekering?

Bijna de helft van alle consumenten in Nederland heeft een rechtsbijstandsverzekering, maar zijn ze hiermee ook voldoende verzekerd van goede professionele juridische ondersteuning? Over deze vraag boog Tros Radar zich in de uitzending van 24 mei 2010.
 
Door de lage maandelijkse kosten lijkt een rechtsbijstandverzekering een interessante optie. Tros Radar constateert echter dat in de praktijk veel mensen met problemen te maken krijgen, zoals: geen/beperkte dekking, onnodig langslepende kwesties, lastige communicatie, onvoldoende duidelijkheid, onvoldoende deskundigheid, etc. Ruim 20% van de verzekerden blijkt ontevreden over de diensten van de rechtsbijstandverzekering en nog groter percentage loopt tegen problemen aan.
 
Klik hier voor de uitzending van Tros Radar.
 
Moet u zich nou voor rechtsbijstand verzekeren of niet? Het antwoord op die vraag hangt af van het risico dat u wilt lopen en de kwaliteit die u verlangt. Wij zijn u in ieder geval altijd graag van dienst en bereid u te helpen tegen zeer concurrerende tarieven.  
 
Tot slot nog enkele tips, waar moet u op letten als u een zaak aanbrengt bij een rechtsbijstandverzekeraar:
 
1) Vraag of u een advocaat mag uitkiezen, in plaats van geholpen worden door een van de juristen van de verzekeraar.
2)  Indien dit niet mag, test dan of de jurist voldoende kennis van zaken heeft. Vraag  naar zijn/haar opleidingen en ervaringen en teken bij twijfel bezwaar aan.
3) Volg de zaak op de voet, leg alles schriftelijk vast, ook als de zaak te lang stil blijft liggen of indien een schikking min of meer wordt afgedwongen omdat ze de zaak willen sluiten.
4) Ga niet zomaar akkoord met een schikkingsvoorstel. Daarmee is de zaak voor de verzekering afgedaan, maar wellicht dat er voor u veel meer te halen valt.
5) Vraag bij twijfel om een second opinion door een onafhankelijke advocaat. De kosten kunnen doorgaans worden verhaald op verzekeraar. Indien u gelijk krijgt, mag u hierna zelf een advocaat naar keuze uitkiezen.