Ontslag aangezegd? Ga niet zomaar akkoord met een vertrekregeling!

“Protesteren tegen vertrekregeling loont”, zo meldt AD.nl vandaag. Een gang naar de rechter levert volgens AD.nl vaak het dubbele op. Ook wij zien in de praktijk dat er bij een ontslag vaak meer uit een vertrekregeling te halen valt.
 
Behoudens ontslag op staande voet, heeft een werkgever voor een ontslag toestemming nodig van het UWV, de rechter of van de werknemer zelf. Omdat de mogelijkheden bij het UWV beperkt zijn en de rechter doorgaans een ontslagvergoeding gebaseerd op de kantonrechtersformule toekent, proberen veel werkgevers toestemming van de werknemer zelf te krijgen via een vertrekregeling. Hiermee besparen zij zich bovendien veel juridische kosten en tijd.
 
Zoals AD.nl terecht meldt, is het voor een werknemer van groot belang om een aangeboden vertrekregeling (welke wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst) juridisch goed te laten controleren. Hierbij moet onder andere worden gecontroleerd of de werknemer krijgt waar hij recht op heeft (o.a. ontslagvergoeding, uitbetaling openstaande vakantiedagen, etc.), of vervelende consequenties opgelost kunnen worden (bijv. opheffing concurrentiebeding) en of de afspraken UWV-proof zijn ter bescherming van eventuele rechten op een WW-uitkering. Omdat werkgevers vaak ook ondernemers zijn, zullen zij bij een eerste voorstel doorgaans niet het achterste van hun tong laten zien. Volgens ons geen reden om direct naar de rechter te stappen (dat kost een hoop tijd en geld en is een uiterst e middel), maar wel om de onderhandelingen op te starten.
 
Het controleren van een beëindigingsovereenkomst en voeren van onderhandelingen daarover is een van de diensten van onze arbeidsrechtadvocaten. Ook u kunnen ze hierbij perfect van dienst zijn! Doordat zij veelal een betere vertrekregeling kunnen bewerkstellingen en vaak ook  kunnen regelen dat de advocaatkosten op de werkgever verhaald worden, is dit voor u alleen maar winst. Doe uzelf niet tekort en maak gebruik van deze dienst als u met een vertrekregeling te maken krijgt.
  
Heeft u vragen over een vertrekregeling of vaststellingsovereenkomst? Neem vrijblijvend contact op met onze specialist arbeidsrecht: Marije Helmich.