Mag artiest optreden stoppen na bier gooien?

Gisteren heeft zanger Mart Hoogkamer zijn optreden tijdens de Pinksterfeesten in Beckum gestaakt nadat er met bier naar hem was gegooid. De organisatie ‘had er geen woorden voor’ aldus AD.nl, maar op social media tonen veel mensen begrip voor het besluit van de zanger. Hoe zit dit nu juridisch?

In 2017 hebben wij een vergelijkbare zaak behandeld bij de rechtbank Oost-Brabant. In deze zaak oordeelde de rechter kort samengevat dat de artiest na het gooien van (lege) bierglazen gerechtigd was om zijn optreden te staken.

De organisatie mag er dus ‘geen woorden voor hebben’, de rechter heeft deze woorden wel: Indien er met drank wordt gegooid, heeft de artiest in beginsel het recht om het optreden te staken. In beginsel, omdat de artiest dit wel goed moet regelen in zijn voorwaarden. Maar, dat hebben de meeste artiesten doorgaans goed geregeld.

Net als Mart Hoogkamer had overigens ook deze artiest eerst nog geroepen dat hij het optreden zou stoppen als er opnieuw met bier gegooid zou worden. Dat was volgens de rechter een goede waarschuwing en zeker geen uitlokking.