Liefde is …
… vooraf goede afspraken maken, in plaats van achteraf in een vechtscheiding belanden.
Tegenwoordig is de kans dat een eerste huwelijk door een echtscheiding eindigt op aan het lopen van 33% naar 50%. De kans dat een tweede huwelijk door echtscheiding eindigt is al jaren ruim 60%.
Een huwelijk eindigt gemiddeld door scheiding na zo’n 10 tot 15 jaar. Een liefdesrelatie tussen twee mensen heeft gemiddeld genomen een maximale duur van 20 jaar. De gemiddelde levensverwachting in Nederland is momenteel zo’n 81 jaar. Wanneer je naar deze cijfers kijkt zou een mens gemiddeld 3 lange relaties in zijn of haar leven kunnen hebben.
Als echtscheidingsadvocaat hoor ik partners tijdens een echtscheiding vaak verzuchten dat ze nooit meer willen trouwen. De praktijk is echter dat de meeste toch de gok van een tweede huwelijk wagen.
Tot mijn verbazing trouwen nog steeds erg veel mensen in Nederland, toch zo’n 70% van de gesloten huwelijken, in gemeenschap van goederen. Wanneer je een keer een echtscheiding meegemaakt hebt en alles hebt moeten delen, denk je een tweede keer wel na. Dat zou je verwachten maar het blijkt niet het geval te zijn.
Something old, something new…
Het fenomeen echtscheidingsmediation is inmiddels in Nederland aardig bekend. Het fenomeen premarital mediation, voorhuwelijkse mediation, is echter nog nauwelijks bekend.
Vooral voor degene die voor de tweede keer in het huwelijksbootje stappen of samen gaan wonen, maar ook voor degene die een eerste keer in het huwelijksbootje stappen of samen gaan wonen is het zinvol om voorafgaand aan een huwelijk, wanneer je elkaar nog het beste gunt, afspraken te maken over hoe met elkaar om te gaan wanneer er een kink in de kabel, een breuk in het huwelijk of de samenlevingsrelatie komt.
Je kunt voorafgaand aan een huwelijk heel goed met elkaar praten over je verwachting van de toekomst, wel of geen kinderen, welke zorgverdeling, hoe om te gaan met schenkingen of nalatenschappen van ouders, anderen of jezelf en over de taakverdeling in zijn algemeen.
Zeker voor ondernemers of ondernemende mensen is het belangrijk om risico’s goed in te schatten en daar afspraken over te maken en deze afspraken vervolgens vast te leggen. Dat kan door met een advocaat te praten over verwachtingen, wensen en verplichtingen.
Wanneer je trouwt, zeg je “ja” tegen een heleboel regels die misschien niet je eigen regels zijn en die je niet kent. Echtelieden lopen het risico terecht te komen in een scenario dat ze niet willen. Terwijl het recht heel flexibel is en voldoende ruimte biedt. Er is bijna geen bindend recht in Nederland.
Als je weet waar je JA tegen zegt kun je ook overtuigender JA zeggen en ellende voorkomen.
Heeft u vragen over premarital mediation. Wij geven u graag advies.
Mr. Astrid Waals, familierechtadvocaat.