Dochter trouwt binnen 24 uur voor doodzieke moeder

Een verliefd en verloofd stel had gepland om in september 2015 te trouwen. Onlangs kregen zij slecht nieuws over de gezondheidstoestand van de moeder van de bruid; ze had niet lang meer te leven. De bruid, die eerder al haar vader had verloren, vroeg hoe snel zij moest trouwen om haar moeder erbij te kunnen laten zijn. Het antwoord was: “morgen”.

Alles werd in het werk gesteld om het huwelijk binnen 24 uur te regelen. De moeder van de bruid heeft van de dag genoten en overleed enkele dagen later.

Wanneer deze situatie zich in Nederland had voorgedaan, had het stel vermoedelijk geen tijd gehad om voor het huwelijk huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. Wanneer men trouwt zonder vooraf huwelijkse voorwaarden te laten opstellen, treedt bij het sluiten van het huwelijk automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen in werking. Dit heeft in grote lijnen als gevolg dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden gemeenschappelijk worden: 50% voor de man en 50% voor de vrouw.

Wanneer de moeder van de vrouw vervolgens komt te overlijden, komt de nalatenschap van de moeder via de dochter voor de helft toe aan haar echtgenoot. Indien dit stel net zo snel zou scheiden als dat zij getrouwd zijn, ziet de dochter de nalatenschap van haar moeder direct naar de “koude kant” vloeien.

Er zijn 2 manieren om dit te voorkomen:

1.    Voor het huwelijk huwelijkse voorwaarden laten opstellen, waarbij de algehele gemeenschap van goederen wordt uitgesloten of beperkt.

2.    Een uitsluitingsclausule in het testament (in dit geval van moeder) opnemen.

Als gevolg hiervan komt de nalatenschap van de moeder alleen aan de dochter toe en hoeft zij deze niet met haar echtgenoot te delen in geval van scheiding.

Voor advies over de juridische gevolgen van een huwelijk, kunt u vrijblijvend langskomen op het gratis familierechtspreekuur van Van As advocaten, op donderdagavond van 17.00 tot 18.00 uur.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Martine Gruiters, gespecialiseerd familierechtadvocaat