Beslag op rekening Wes en Yo

Vandaag staat in de Telegraaf dat het organisatiebureau The Class Company beslag heeft laten leggen op de bankrekening van Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen. Dit omdat het showbizzkoppel  weigert om openstaande rekeningen van dit bureau (met betrekking tot hun huwelijk) te betalen. Kan dit zomaar? Het antwoord hierop is ja.
 
Om geld van een wanbetaler / debiteur te kunnen incasseren, dient u te beschikken over een rechterlijke uitspraak.  U dient hiervoor een procedure te starten bij de rechtbank. Voorafgaand of tijdens deze  procedure, kunt u de rechtbank wel al om toestemming vragen om (conservatoir)beslag te leggen op eigendommen en/of tegoeden van de debiteur. Hiermee kunt u (proberen te) voorkomen dat er aan het einde van de procedure niets meer te halen is. Over het algemeen wordt deze toestemming vrij eenvoudig gegeven en wordt de debiteur hierover niet eens gehoord.  Het beslag blijft liggen tot het einde van de procedure. Als de schuldeiser wint wordt het beslag omgezet van conservatoir naar executoriaal. De deurwaarder kan het beslag dan voor de schuldeiser executeren (= omzetten naar geld). Indien de debiteur de procedure wint en dus niet hoeft te betalen, vervalt het beslag en is de schuldeiser aansprakelijk voor de schade die door het beslag is aangericht. De kosten van het beslag komen in beginsel voor rekening van de partij die de procedure verliest.
 
Een beslag geeft een schuldeiser dus meer zekerheid, een grotere kans dat er bij winst van de procedure ook daadwerkelijk verhaal is bij de debiteur. Daarnaast is het ook een ideaal pressiemiddel. Niet zelden is een beslag de reden voor een debiteur om alsnog snel te betalen. Het is wel zo dat alle beslagen vervallen bij een faillissement van de debiteur. Indien de debiteur failliet gaat, heeft een beslag geen zin gehad en komen de kosten voor de schuldeiser.
 
Wesley en Yolanthe hebben dus de keuze:  Betalen of verweer gaan voeren in de procedure. Uit het artikel blijkt dat Wesley en Yolanthe van mening zijn dat ze de openstaande kosten niet hoeven te betalen. De kans is dus groot dat ze verweer gan voeren. Het is dan aan de rechter om een oordeel te vellen.  
 
Bent u gedagvaard door een schuldeiser of heeft u last van wanbetalers? Onze advocaten zijn u graag van dienst.