Belastingen en scheiden: gevaar of kans?

Gescheiden stellen maken veel meer fouten bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting en het aanvragen van toeslagen. Dat resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s. De Belastingdienst is daarom een een voorlichtingscampagne gestart: ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist.

Dat de Belastingdienst met deze campagne komt is niet zonder reden. Bij iedere scheiding komen fiscale aspecten om de hoek kijken. Alleen al door de omstandigheid dat de stellen voorheen fiscaal partner van elkaar waren en daar een einde aan komt. En dat kan behoorlijke financiële gevolgen hebben. Denk aan de kinderopvangtoeslag die nog maar op één in plaats van op twee inkomens voortaan moet worden berekend. 

Maar denk ook aan het aftrekken van de hypotheekrente. Hier gaat heel vaak het nodige mis. Veel stellen zijn geneigd om in hun aangifte uit te gaan van een volledige aftrek van de betaalde hypotheekrente, terwijl zij maar voor 50% eigenaar van de woning zijn. Als fiscaal partner kun je bepaalde aftrekposten doorschuiven, maar als het fiscaal partnerschap eindigt dan komt hier verandering in. 

Er liggen dus nogal wat gevaren op de loer voor scheidende stellen. Maar zijn het alleen maar gevaren? Zeker niet. Een goede fiscale begeleiding bij scheiding biedt ook kansen. In iedere scheiding ligt de kans om de afspraken fiscaal te optimaliseren. Denk aan het netto (in plaats van bruto) afkopen van partneralimentatie. Zeker voor ondernemers liggen hier interessante kansen. 

Om deze kansen optimaal te benutten, kunt u ervan op aan dat wij samenwerken met een netwerk van professionele scheidingsfiscalisten die in uw specifieke zaak mee kunnen kijken.

Vragen? We zijn u graag van dienst.