Als minderjarige in gesprek met de rechter

Soms krijg je de vraag of je met de rechter wilt komen praten. Dat kan zijn als jouw ouders een procedure zijn gestart of als de gezinsvoogd, de gemeente of de Raad voor de Kinderbescherming aan de rechter vraagt om jou uit huis te plaatsen naar een (gesloten) inrichting. Een procedure is op zichzelf vaak spannend en dan wordt er ook nog iets van jou verwacht. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Ook een kind kan namelijk hulp of advies vragen aan een advocaat. De advocaat kan helpen bij het ontdekken wat jij vindt en wilt voor de toekomst en adviseren hoe je dat het beste tegen de rechter kunt zeggen. Ook kan de advocaat mee naar de zitting als je dat fijn vindt.

De rechter kan jou uitnodigen voor een gesprek op de rechtbank. Jouw ouders zijn niet tijdens dat gesprek aanwezig, maar moeten wachten op de gang. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat jouw ouders boos of teleurgesteld worden over iets wat je gezegd hebt. Je mag alles tegen de rechter vertellen wat jij belangrijk vindt en hoe je over de zaak denkt. Het gaat over jouw leven, dus je kunt een vraag niet verkeerd beantwoorden. Het is belangrijk dat je vertelt hoe het echt zit, omdat de rechter niet in jouw hoofd kan kijken en jouw ouders of de gezinsvoogd misschien ook niet weten hoe jij je echt voelt of wat jij echt wilt. Maar zorg ervoor dat je niet liegt tegen de rechter, want als hij daar achter komt, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor de zaak. Het is daarom slim om met een advocaat te overleggen over hoe je de dingen het beste aan de rechter kunt vertellen.

Als je het eng vindt om met de rechter te praten, dan mag je er ook voor kiezen om een brief aan de rechter te schrijven. In die brief geef je dan aan hoe jij over de zaak denkt, wat je voelt en wat je graag in de toekomst zou willen. Eigenlijk dezelfde dingen die je normaal met de rechter zou bespreken, maar dan op papier. De rechter leest jouw brief en houdt daar zo goed mogelijk rekening mee bij de beslissing. Jouw ouders krijgen geen kopie van de brief, dus je hoeft niet bang te zijn voor boze of teleurgestelde ouders.

Wil je hier meer over weten? Ik help je graag verder.