Alcoholslotprogramma per 1 december 2011 ingevoerd.

Het alcoholslotprogramma is een maatregel die vanaf 1 december 2011 kan worden opgelegd door het Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het bestaat uit een alcoholslot en een begeleidingsprogramma.
Het alcoholslotprogramma wordt verplicht voor alcoholovertreders met een promillage van boven de 1,3. Automobilisten die nog geen 5 jaar hun rijbewijs hebben, krijgen het alcoholslot vanaf 1,0, promille.
De kosten van het alcoholslot en het begeleidende programma zijn volledig voor de overtreder.
Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto start. Als de bestuurder een alcoholpromillage boven 0,2 heeft, start de auto niet.
Het blaasapparaat is in de auto ingebouwd en registreert gegevens. Die gegevens moeten om de 6 weken worden uitgelezen. Onderweg moet de bestuurder ook nog een aantal keren blazen.
Wanneer de bestuurder zich niet aan de regels houdt dan kan hij de auto na 5 dagen niet meer starten.
Deelnemers aan het Alcoholslotprogramma dienen ook een verplicht begeleidingsprogramma te volgen.
Genoemd programma duurt tenminste 2 jaar.
Tenslotte: Op 11 juni 2011 is het puntensysteem rijbewijzen ingevoerd. Dit houdt in dat wanneer iemand binnen 5 jaar 2 keer door de rechter wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol, deze het rijbewijs kwijt raakt en niet meer mag rijden. Bij de 2e overtreding moet het promillage dan wel meer dan 1,3, zijn. Of er moet sprake zijn van weigeren aan een alcoholonderzoek mee te werken. Na de periode van de rijontzegging moet opnieuw rijexamen te worden gedaan !