Tijdelijke woningverhuur eenvoudiger?

Eind vorige week werd bekend dat de ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van Minister Spies (Binnenlandse Zaken) om de tijdelijke verhuur van leegstaande woningen eenvoudiger te maken. Zo geldt er niet langer een maximumhuurprijs, mogen woningen bestemd voor sloop of renovatie 7 in plaats van 5 jaar worden verhuurd en is de huurbescherming verminderd. Klik hier voor het hele nieuwsbericht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
 
Het wordt dus wettelijk eenvoudiger om een woning tijdelijk te verhuren, maar er kunnen nog wel contractuele beperkingen gelden. Zo staat in vrijwel alle hypotheekaktes dat de hypotheekverstrekker (bank) toestemming moet geven voor het (tijdelijk) verhuren van de woning.  Ook voor veel verzekeringen geldt, dat deze geen dekking bieden bij verhuur. Neem daarom altijd contact op met uw bank en verzekeraar waanneer u uw woning (tijdelijk) wil verhuren.
 
Bovendien is het van groot belang dat u uw woning alleen aan betrouwbare personen verhuurd. Pas op voor mensen die uw woning willen misbruiken voor criminele activiteiten, uw woning volledig uitleven en/of de huur niet betalen. Werk daarom met een goede betrouwbare makelaar en maak altijd goede schriftelijke afspraken met uw huurders met duidelijke controlemogelijkheden en sancties.