Schade na ongeval met sproeikop

Op 6 februari jl. had de PEC Zwolle speler, Trent Sainsbury, in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht een ongelukkige botsing met een sproeikop in het veld van Stadion Galgewaard, waardoor hij zijn knieschijf brak en 6 maanden uit re roulatie was. Op 6 augustus jl. berichtte RTV Utrecht dat zowel PEC Zwolle als de voetballer zelf een schadeclaim tegen FC Utrecht indienen. FC Utrecht heeft deze schadeclaim vervolgens doorgeschoven naar de gemeente Utrecht, daar de gemeente aansprakelijk zou zijn voor deze schade.

Heeft FC Utrecht daarin gelijk? In beginsel is het antwoord daarop Ja.

Als bezitter van roerende zaken (bijvoorbeeld een motorgrasmaaier of een auto) of een opstal (bijvoorbeeld en woonhuis of kantoorpand) kan je risicoaansprakelijk zijn voor schade die is veroorzaakt door deze zaken. Dat wil zeggen dat enkel het feit dat je de bezitter bent meebrengt dat je aansprakelijk kan zijn voor eventuele schade.

Een bezitter is aansprakelijk wanneer een zaak niet voldoet aan de eisen die men daarin de gegeven omstandigheden aan mag stellen en een bijzonder gevaar zich als gevolg daarvan schade ontstaat. Daarvoor is niet noodzakelijk dat de bezitter schuld heeft aan deze schade.

De gemeente Utrecht is bezitter van Stadion Galgewaard, dus is zij aansprakelijk voor eventuele schade die is ontstaan door een gebrek daaraan. Dit kan met iedere bezitter van motorgrasmaaiers, auto’s, huizen of kantoorpanden, etc. gebeuren. Het is daarom aan te raden om je goed tegen deze schade te verzekeren. Mocht je onverhoopt niet afdoende verzekerd zijn en er ontstaat dergelijke schade, of wanneer je zelf slachtoffer bent van een gebrekkige zaak, dan staan wij u graag bij om uw belangen te verdedigen.