Aan ontslag op staande voet worden strenge eisen gesteld

Een buschauffeur van een touringcarbedrijf uit Ridderkerk wordt vermoedelijk op staande voet ontslagen nadat de man is opgedoken in een filmpje op Dumpert waarin te zien is dat hij achter het stuur Pokemon Go speelt, aldus Telegraaf.nl.

Aan ontslag op staande voet worden strenge eisen gesteld:

[1] Er moet sprake zijn van een dringende reden.

[2] De werkgever moet het ontslag op staande voet direct aanzeggen nadat hij bekend is geworden met de dringende reden.

[3] De werkgever moet de dringende reden vervolgens per ommegaande schriftelijk aan de werknemer bevestigen.

Hierbij dient te worden aangetekend dat een verkeerd gegeven ontslag op staande voet niet geldig is. Wanneer voornoemde eisen niet (voldoende) zijn nageleefd, kan een werknemer de rechter verzoeken dit ontslag ongedaan te maken of de werkgever te veroordelen een schadevergoeding aan de werknemer te betalen

Dringende reden
Er is sprake van een dringende reden wanneer gelet op alle feiten en omstandigheden van de werkgever niet langer kan worden verwacht dat hij de werknemer nog langer in dienst houdt. In deze zaak valt zeker niet uit te sluiten dat een rechter het handelen van de chauffeur zal aanmerken als een dringende reden voor ontslag op staande voet.

Direct aanzeggen
Over een ontslag op staande voet mag niet (lang) worden nagedacht. De achtergrond hiervan is, dat wanneer er lang over moet worden nagedacht, de reden kennelijk niet dringend genoeg is. Een ‘vermoedelijk ontslag op staande voet’ zoals beschreven in het artikel van de Telegraaf is derhalve zeer risicovol. Zodra het touringcar bedrijf bekend was met alle feiten en omstandigheden, dienden ze dus in beginsel direct een besluit te nemen. Indien dit niet snel genoeg is gedaan, biedt dit een goede grond voor de werknemer om het ontslag aan te vechten.  

Schriftelijk bevestigen
Bevestig het ontslag altijd per ommegaande schriftelijk aan de werknemer. Als deze er niet direct na het ontslag voor wil tekenen, verstuur het dan dezelfde dag per mail en aangetekende post.  

Heeft u te maken met ontslag op staande voet? Onze advocaten helpen u graag verder.