Lagere huur voor duurdere (vrije sector) woningen?

Door de economische crisis is het aanbod van duurdere huurwoningen (vrije sector) op dit moment veel groter dan de vraag. Verhuurders proberen nieuwe huurders te lokken met (fors) lagere huurprijzen, maar weigeren doorgaans deze lagere prijzen ook aan te bieden aan hun bestaande huurders. Voor onder andere het CDA reden om kamervragen te stellen. 

Minister van Middelkoop (wonen), antwoord als volgt: Vastgoedbeheerder Vesteda mag voor haar woningen in de vrije sector aan nieuwe huurders een lagere huur berekenen dan aan de reeds bestaande huurders. Volgens de bewindsman gelden er in de vrije sector geen regels voor huurverlagingen. Volgens hem zijn huurders wel altijd vrij om hun situatie aan de rechter voor te leggen.

Wij zijn van mening dat de minister gelijk heeft, maar ook dat een gang naar de rechter (nog los van alle kosten) in de meeste gevallen niet het gewenste resultaat zal opleveren. 

Indien uw verhuurder gelijkwaardige en/of gelijksoortige woningen voor (veel) minder aanbiedt, kunt u volgens ons het beste in onderhandeling treden. Verzoek de verhuurder om ook uw huurprijs aan te passen en geef aan dat u anders de huurovereenkomst opzegt. Wellicht dat de verhuurder onder deze druk alsnog aan uw eisen tegemoet komt, hij wil op dit moment vast geen goede huurder verliezen. Doet hij dit niet, dan kunt u de druk opvoeren door de daad bij het woord voegen en de huurovereenkomst daadwerkelijk op te zeggen, grote kans dat de verhuurder alsnog op de kwestie terug komt. Zo niet, er staat genoeg te huur voor waarschijnlijk veel minder, en dat is precies de reden waarom de huurbescherming voor huurders van duurdere woningen minder is.