Gescheiden zonder dat je het doorhebt?

Ingevoerd op 8 januari 2019

Hendry en Meike kregen kort na hun huwelijk een brief in de bus met daarin de mededeling dat zij gescheiden waren. Geen van hen had echter om een echtscheiding verzocht, aldus een artikel op AD.nl.

In de praktijk biedt de wet waarborgen, zodat je niet zo maar gescheiden kan raken, zonder dat je het weet. De echtgenoot die wil scheiden, moet een verzoekschrift indienen bij de rechtbank met daarin het verzoek om de echtscheiding uit te spreken. Dit verzoekschrift moet door de deurwaarder aan de andere partij worden betekend. Dat houdt in dat de deurwaarder naar het adres van de ander gaat en daar het verzoek overhandigt of in een speciale enveloppe door de bus doet. 

De andere echtgenoot heeft dan 6 weken de tijd voor het indienen van een verweerschrift. Een verzoek- en verweerschrift kunnen alleen ingediend worden door een advocaat. Na de schriftelijke ronde volgt een zitting. Als de gehele procedure is doorlopen, spreekt de rechter de echtscheiding uit in een echtscheidingsbeschikking. 

Deze beschikking moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waarin men is gehuwd. Pas op dat moment is men officieel gescheiden. 

De situatie van Hendry en Meike is dan ook een uitzonderlijk incident. 

Indien u informatie wenst over een echtscheiding, kunt u vrijblijvend contact opnemen met de gespecialiseerde familierecht advocaten van Van As advocaten. 

Martine Gruiters, familierecht advocaat 

« terug | meer nieuws »