In het nieuws: Akkoord over nieuwe Supermarkt-cao

Na maandenlange onderhandelingen hebben de vakbonden en werkgeversorganisaties eindelijk een akkoord bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor werknemers van supermarkten. De ‘Supermarkt-cao’ is van toepassing op de arbeidsrelatie tussen supermarkten en haar medewerkers. Er zijn in Nederland ongeveer 300.000 supermarktmedewerkers. De Supermark-cao treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 april 2017 en heeft een looptijd van twee jaar.

Wat verandert er?

Vakkenvullers, caissierès en supermarktmanagers kunnen niet alleen een loonsverhoging van 3,5% in twee jaar verwachten, maar ook een aantal vernieuwende afspraken:

  • Supermarktmedewerkers kunnen voortaan een arbeidscontract voor vier jaar krijgen.
  • Supermarktmedewerkers die meer dan twaalf uur per week in dienst zijn krijgen een opleidingsbudget van € 175,– per jaar om een opleiding of cursus te volgen (“de leerrekening”).
  • Er komt pensioenopbouw over een groter deel van het salaris dat een supermarktmedewerker verdient. 
  • Er komt een proef met werknemers die hun eigen werktijden kunnen bepalen (“zelfroosteren”).

Dit zijn enkele voorbeelden van nieuwe afspraken die zijn opgenomen in de cao-supermarkten.

Mocht u vragen hebben over (bijvoorbeeld) uw arbeidsovereenkomst, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en/of (de toepasselijkheid van) een cao, neemt u dan contact op met de arbeidsrechtspecialisten van Van As Advocaten.

Joël Dolmans
advocaat arbeidsrecht