Ik ga (alleen met mijn kind) op vakantie en ik neem mee …

Wie kent deze beroemde zin uit het kindergeheugenspelletje niet. Wat veel mensen echter niet weten is dat er speciale regels gelden wanneer je naar het buitenland gaat met een kind waarover je geen gezag hebt (bijv. een kleinzoon die met Opa en/of Oma meegaat, buurjongen die meegaat op vakantie, etc.) of wanneer er gezamenlijk gezag geldt en slechts een van de ouders meegaat (bijv. zoon die alleen met moeder op vakantie gaat). Om kinderontvoeringen tegen te gaan kan aan de grens gevraagd worden om een schriftelijke toestemmingsverklaring van de gezaghebbende ouder(s).

De overheid heeft hiervoor een speciaal formulier ontwikkeld dat zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar is. Op dit formulier staat ook aangegeven welke aanvullende documenten nodig zijn.

Wanneer u niet over een correct formulier en de juiste aanvullende documenten beschikt, kan de doorgang aan de grens geweigerd worden. Het is dus van belang hier tijdig (sommige aanvullende documenten moeten aangevraagd worden) voor zorg te dragen.

In of na een scheiding kan het voorkomen dat de ene ouder weigert mee te werken om de andere ouder toestemming te geven om alleen met de kinderen naar het buitenland op vakantie te gaan. Soms is dat terecht, maar in veel gevallen niet en wordt dit bijvoorbeeld onterecht gebruikt om druk uit te oefen. In die situaties is het mogelijk om via de rechtbank medewerking of vervangende toestemming af te dwingen. Onze familierechtspecialisten zijn u hierbij graag van dienst.