Hittegolf: Jonge kinderen + water = verplicht toezicht!

Vandaag bericht Telegraaf.nl dat er een 21-jarige man en 42-jarige vrouw zijn aangehouden in verband met de verdrinking van een 5-jarige jongen gisteren te Amsterdam. Beiden zouden mogelijk onvoldoende toezicht op de jongen hebben gehouden. Wanneer een volwassene niet voldoende toezicht houdt op een jong kind die aan zijn toezicht is toevertrouwd, en dit kind iets ernstigs overkomt, is dat niet alleen een groot menselijk drama, maar kan dat ook juridische gevolgen hebben. In de jurisprudentie is al meerdere malen bepaald, dat er sprake kan zijn van het strafbare ‘dood door schuld’ wanneer een jong kind komt te overlijden doordat een volwassene onvoldoende toezicht houdt. Dit kan een professionele badmeester zijn, maar ook de buurvrouw die ‘even’ bij het zwembad op de kinderen zou passen!
 
Zo ging in 2009 een vader met zijn dochter (7 jaar) en enkele vriendjes (7, 9 en 10 jaar) naar het zwembad. Na enige tijd wilde hij graag naar de sauna. Omdat hij zag dat er toch een badmeester aanwezig was, instrueerde hij de kinderen om niet naar het diepe te gaan en goed op elkaar te letten omdat hij even weg was. Vervolgens vertrok hij naar de sauna, waar hij is gebleven tot een van de kinderen een paar minuten later op de deur bonkte en riep dat de jongen van 7 verdronk. Hierop is hij direct naar het zwembad gerend waar de jongen door een ander vriendje uit het water was gehaald. Reanimatie mocht niet meer baten, de jongen overleed in het ziekenhuis.
 
De rechtbank Amsterdam oordeelde in een strafzaak tegen de man, dat hij zeer onvoorzichtig, onoplettend en nalatig was geweest door een aan zijn zorg en toezicht vertrouwd jong kind mee te nemen naar een zwembad zonder hier voldoende toezicht op te houden. Het feit dat de man niet wist dat de jongen niet kon zwemmen, doet hieraan volgens de rechtbank niet af, gelet op de leeftijd had de man hier rekening mee moeten houden. Het enkel tegen de kinderen zeggen dat ze niet in het diepe mochten komen en op elkaar moesten letten was in deze situatie met 4 jonge kinderen onvoldoende, de man had zelf toezicht moeten houden of ander goed toezicht moeten regelen. Door dit alles niet te doen is de man tekort geschoten in zijn plicht om toezicht te houden op de kinderen met als gevolg de verdrinking en door van een van hen. De rechtbank veroordeelt de man tot 180 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.