Hema bakt koekje van eigen deeg

Donderdagavond werd de webwinkel van Hema overspoeld met aanbiedingen voor de bosvruchtentaart die door een foutje was afgeprijsd naar € 0,-. Via diverse social media ging de aanbieding als een lopend vuurtje door Nederland en werden er zeer veel en grote orders bij Hema geplaatst. Ook Hema hoorde van de fout en heeft deze toen snel hersteld. Moet Hema de taarten nu leveren of niet?
 
Een koopovereenkomst komt tot stand door een aanbod van de verkoper en aanvaarding van dit aanbod door de koper (art. 6:217 lid 1 BW). Voor een geldige aanvaarding is noodzakelijk dat de wil en de verklaring van de koper met elkaar overeenstemmen (art. 3:33 BW).
 
Bij de koper zullen wil en verklaring zeker met elkaar overeenstemmen, hij is immers wel geïnteresseerd in een gratis taart. Bij de verkoper ligt dit anders. De verklaring (gratis taart) stemt immers niet overeen met zijn wil (aanbieding met een goedkope taart). Hema dient zich dus op het standpunt te stellen dat er geen sprake is van een geldig aanbod, doordat de wil ontbreekt.
 
Ondanks het ontbreken van de wil, kan Hema toch aan de overeenkomst gebonden zijn, namelijk wanneer er sprake is van een gerechtvaardigd vertrouwen bij de koper (art 3:35 BW). Bij de beantwoording van deze vraag moet volgens de jurisprudentie uitgegaan worden van een gemiddelde geïnformeerde consument. Oftewel: Mocht de koper er op vertrouwen dat het de bedoeling van Hema was om gratis taarten weg te geven?
 
In een eerdere zaak waar Otto door een foutje lcd televisies aanbood voor € 99,-, terwijl deze elders tussen de € 700,- en € 1.300,- kosten, oordeelde de rechter dat de koper wist, althans had kunnen weten dat er sprake was van een foutieve prijs, zodat er geen gerechtvaardigd vertrouwen was en Otto zich dus gewoon kon beroepen op het ontbreken van de wil. De verkoper kreeg daar dus gelijk en de kopers (vele duizenden) hadden pech.
 
Voor Hema zal het waarschijnlijk ook wel met een sisser aflopen al berichten media vandaag dat Hema toch aan alle kopers 1 gratis taart gaat uitdelen.