Boete voor belediging via Twitter

Recent is een 39 jarige Rotterdammer veroordeeld tot een boete van € 350,- voor belediging van Burgemeester Aboutaleb via Twitter. Justitie geeft aan dat Twitter een openbare ruimte is die door de politie in de gaten wordt gehouden. Daar waar nodig wordt strafrechtelijk opgetreden. De exacte tekst van de belediging is niet vrijgegeven, maar aangenomen kan worden dat het een heftige tekst moet zijn geweest.
 
In de jurisprudentie was al eerder aanvaard dat belediging via internet mogelijk was, maar voor zover bekend is dit de eerste keer dat iemand is veroordeeld voor een bericht op Twitter.
 
Denk dus goed na over wat u op Twitter zet, zeker wanneer u dit in een emotie doet. Bedenk van te voren of uw tekst op een ander wellicht beledigend of bedreigend kan overkomen. Ook op Twitter geldt de vrijheid van meningsuiting, echter net als in het dagelijkse leven betekent dat niet dat u zomaar mensen mag beledigen of bedreigen.   
 

Denk ook na over andere consequenties, zoals tijdens een ziektedag Twitteren hoe leuk het is op het strand, een grote deal die u heeft gesloten waarvoor geheimhouding geldt, etc. Twitter is een prikbord dat door iedereen kan worden gelezen. Hiervoor gelden dezelfde wetten en regels die in het dagelijkse leven gelden.