Betalen aan webwinkels gevaarlijk?

Failliete bedrijven houden soms de website nog even in de lucht. Wie dan iets bestelt en betaalt kan naar zijn centen fluiten.”, aldus een artikel op de website Geld & Recht. Deze stelling is echter juridisch niet helemaal juist.

Wanneer een bedrijf failliet gaat, benoemt de rechtbank een curator die orde op zaken moet stellen. Indien u na het faillissement een order doet (al dan niet via een website) en hiervoor ook betaalt, heeft deze curator 2 keuzes: (1) Hij kan de order en betaling accepteren, maar dan moet hij ook de verplichting tot levering van de diensten/goederen nakomen. (2) Hij kan de order weigeren, maar dan dient hij uw betaling te retourneren.

Dit ligt anders wanneer uw bedrag niet bij de curator terechtkomt, omdat bijvoorbeeld het rekeningnummer op de website wordt gewijzigd. In dat geval heeft de curator uw geld niet ontvangen, kan hij het bedrag niet aan u retourneren en bent u het dus mogelijk kwijt. Dit risico loopt u echter ook wanneer u een betaling doet aan een website van een bedrijf dat niet failliet is en is dus geen extra risico door het faillissement.

Het ligt ook anders indien het faillissement valt in de periode tussen uw betaling en de levering van de goederen/diensten. In dat geval zal uw bedrag niet worden geretourneerd en zullen de goederen/diensten niet worden geleverd. U kunt dan alleen nog het door u betaalde bedrag als vordering indienen bij de curator. De curator zal aan het einde van het faillissement bekijken of er middelen zijn voor een (gedeeltelijke) uitkering.

Wij adviseren om altijd onderzoek te doen naar de website en de onderneming hierachter, alvorens u geld overmaakt. Controleer of de website is aangesloten bij een erkend keurmerk, kijk via www.whois.com wie er achter de website zit en onderzoek via google de ervaringen van anderen met betrekking tot de website en de onderneming.

Mocht u onverhoopt toch “opgelicht” zijn, dan adviseren wij u om altijd aangifte te doen bij de politie. Alleen zo kan er een halt worden toegeroepen aan dergelijke dubieuze praktijken.